Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

flipcards

 Το Flipquiz είναι μία δωρεάν εφαρμογή παραγωγής ασκήσεων τύπου κουίζ. Πρόκειται για κάρτες ερωτήσεων, οι οποίες γυρίζοντας αποκαλύπτουν την απάντηση.
Οι μαθητές χωρίζονται σε 2-3 ομάδες και επιλέγουν τους πόντους για τους οποίους θα παίξουν. Σε περίπτωση που χάσουν την ερώτηση, το ποσό αφαιρείται από τους πόντους τους.
Στα πλεονεκτήματα μετράει ότι υποστηρίζει τις ελληνικές γραμματοσειρές, άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε μάθημα. Μπορεί να διαμοιραστεί σε facebook, twitter και mail. Αρνητικό ωστόσο είναι ότι δεν μπορεί να ενσωματωθεί σε ιστολόγιο με το συνήθη τρόπο του κώδικα ενσωμάτωσης.
Δείτε παρακάτω ένα παράδειγμα από ερωτήσεις για την ενότητα 34 της Ιστορίας της  Γ Γυμνασίου.


Μία ακόμα εφαρμογή τύπου flipcards είναι η εφαρμογή Quizlet, η οποία στη βασική της έκδοση είναι δωρεάν. Πιστεύω ότι η βασική έκδοση κατά κανόνα είναι επαρκής για τους διδακτικούς μας σκοπούς, ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα αναβάθμισης επί πληρωμής (όχι ιδιαίτερα δαπανηρής), η οποία δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης της άσκησης και αφαίρεσης των διαφημίσεων, ηχογράφησης φωνής και μεταφόρτωσης δικών μας φωτογραφιών.
Πρόκειται για κάρτες λέξεων (ή και ερωτήσεων) που φτιάχνουμε. Γυρίζοντας την κάρτα ο μαθητής βλέπει την εξήγηση της λέξης, ή μία εικόνα και ακούει την ηχητική της μετεγγραφή στα ελληνικά ή σε άλλη γλώσσα.
Επιπλέον υπάρχει η πρόσθετη δυνατότητα της εξάσκησης της ορθογραφίας με την υπαγόρευση (στα ελληνικά με την υπέροχη φωνή της Αφροδίτης Σημίτη), και διαφόρων άλλων ασκήσεων εμπέδωσης. Όσοι/ες κάνετε γλωσσικό μάθημα, αξίζει να το δοκιμάσετε τουλάχιστον για σημασίες, συνώνυμα ή αντώνυμα.

 © Konstantina Chryssanthopoulou

1 σχόλιο:

  1. Πάρα πολύ ωραίο! Αφού να φανταστείς, το διάλειμμά μου από τη διόρθωση εκθέσεων μετατράπηκε σε ετοιμασία κουίζ για επιρρηματικούς προσδιορισμούς! Τώρα, καλή ...βραδινή διόρθωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας...