Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Διαδραστική, πολυμεσική αφίσα thinglink

To thinglink είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου μπορείτε να μετατρέψετε μία απλή, στατική εικόνα σε μία σύνθετη, διαδραστική και πολυμεσική εικόνα και να της δώσετε εντελώς διαφορετική διάσταση.

Ποια είναι λοιπόν η διαδικασία;
Αφού δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό στο thinglink, ξεκινάμε τη δημιουργική εργασία!
Παίρνουμε μία έτοιμη εικόνα ή μία εικόνα που πρώτα έχουμε επεξεργαστεί σε προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, όπως π.χ BeFunky, PicMonkey, Pixlr, PicCollage. Μεταφορτώνουμε την εικόνα στο thinglink και προσθέτουμε ό, τι εμείς θέλουμε. Μπορεί να είναι εικόνες, κείμενα, βίντεο, συννεφόλεξα, κόμιξ και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Προβάλλουμε την εικόνα με προτζέκτορα ή στον διαδραστικό πίνακα. Η εικόνα φόντου είναι μεν στατική, αλλά κάθε "βουλίτσα" πάνω στην εικόνα είναι ένα  πολυμεσικό, διαδραστικό σημείο που θα δώσει ενέργεια στην αφίσα.

Δεν χρειάζεται οι μαθητές να έχουν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), πράγμα πολύ βολικό για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τους μικρούς μαθητές της πρώτης βαθμίδας της δευτεροβάθμιας. Αναβαθμίζετε εσείς το λογαριασμό σας σε thinglink-teacher. Μ' αυτόν τον τρόπο σας δίνεται η δυνατότητα να δηλώνετε μαθητές στο δικό σας λογαριασμό, όπου θα μεταφορτώνουν τις εικόνες τους με ασφάλεια.

Υπάρχει η δυνατότητα του stream, όπου μπορούμε να ακολουθούμε τους thinglinkers που μας ενδιαφέρουν και να παίρνουμε ιδέες για τον τρόπο παρουσίασης άλλων συναδέλφων.


Δείτε ένα παράδειγμα από πολιτιστικό πρόγραμμα που κάναμε, που είχε τίτλο "Περπατώντας τα κάστρα της πόλης. Οδοιπορικό μέσα στο χρόνο"




(c) Konstantina Chryssanthopoulou

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Πώς να ενσωματώσουμε τα tellagamis σε μεγαλύτερη ταινία με το i-movie

Τα tellagamis είναι άβαταρ (εικονικές προσωπικότητες) τις οποίες μπορούμε να δημιουργήσουμε στο smartphone, tablet  ή στο i-pad. Είναι πολύ εντυπωσιακά και χρήσιμα για το μάθημα, μια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρουσιάσεις, με όποιο σκηνικό θέλουμε, με τις αληθινές φωνές των μαθητών.
Μειονέκτημα όμως είναι, ότι μπορούμε να έχουμε κάθε φορά μόνο μία σκηνή, έτσι αναγκαζόμαστε να έχουμε πολλά μικρά βιντεάκια.
Στο ipaddapps4schools περιγράφεται η διαδικασία ενσωμάτωσης αυτών των μικρών κλιπ σε μία μεγαλύτερη ταινία, με τη βοήθεια του i-movie, με προϋπόθεση να διαθέτουμε ένα i-pad. Δείτε το βίντεο, στο οποίο δίνονται περαιτέρω οδηγίες.

Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική του imovie for windows, η οποία δεν είναι δωρεάν και την οποία θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσουμε.



Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

examtime

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο για το μάθημα με ΤΠΕ είναι το examtime, το οποίο πραγματικά μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολλούς τομείς. Έχει ελκυστικό interface και δεν είναι καθόλου μονότονο. Πλεονέκτημά του είναι ότι δεν έχει διαφημίσεις και ενοχλητικές αναδυόμενες οθόνες και δεν ζητά (προς το παρόν τουλάχιστον) συνδρομή.
Σημαντικό επιπλέον είναι, ότι, υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα, γεγονός που μας διευκολύνει αρκετά.


1. Εννοιολογικός χάρτης
Με τους εννοιολογικούς χάρτες γίνεται μία αναπαράσταση συγκεκριμένων εννοιών, οι οποίες συνδέονται με κόμπους (knots)  με άλλες σχετικές έννοιες. Ο εννοιολογικός χάρτης της examtime είναι απλός στη χρήση και στην όψη, όμως ταυτόχρονα και αρκετά εντυπωσιακός. Υπάρχει η δυνατότητα ελληνικής γραφής και διαμοιρασμού με σύνδεσμο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή κώδικα ενσωμάτωσης. Πατώντας το play, το "απογειώνετε", καθώς έχει πολύ δυναμική ροή. Δείτε ένα μικρό παράδειγμα


2.  Ερωτήσεις τύπου κουίζ
Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ερωτήσεων τύπου κουίζ. Μάλιστα υπάρχει ανατροφοδότιση, μια και αξιολογούνται στο τέλος και δημιουργείται μία στατιστική πίτα με το ποσοστό επιτυχίας. Οι απαντήσεις μπορούν να είναι α) πολλαπλών επιλογών (multiple choice), β) πλαισίων ελέγχου (checkbox) και γ) σωστού-λάθους.
Δείτε ένα παράδειγμα άσκησης πολλαπλών επιλογών (με δύο επιλογές):
by Konstantina

3.  Flashcards (flipcards)
Μπορούν να δημιουργηθούν αναποδογυριζόμενες κάρτες με έννοιες, λεξιλόγιο, ορισμούς, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί ο μάθητής να συγκρατήσει στο νου πιο εύκολα τις έννοιες. Μπορούν να συμπεριληφθούν και εικόνες. Δείτε ένα παράδειγμα:

by Konstantina

4,  Σημείωση - Παρουσίαση
Το exammaker το ονομάζει "Σημείωση", δεν υστερεί όμως σε τίποτα μίας παρουσίασης, το στοιχείο αυτό. Μπορούν να δημιουργηθούν πολλές σελίδες, οι οποίες θα έχουν το δικό τους όνομα. Δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής εικόνας, ήχου ή βίντεο καθώς φυσικά και κειμένου.
Η παρουσίαση είναι δυναμική και θυμίζει ελαφρώς prezi.
Δείτε ένα παράδειγμα, όπου παρουσιάζεται το έργο του Shakespeare "Ρωμαίος και Ιουλιέττα" στα γερμανικά.

by JohannesK


(C) Konstantina Chryssanthopoulou 2014