Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

web 2.0 tools

Κολάζ φωτογραφιών με loupe

Μπορούμε να φτιάξουμε κολάζ φωτογραφιών σε διάφορα σχήματα και να τα ενσωματώσουμε σε ένα ιστολόγιο ή να φτιάξουμε μία αφίσα. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το loupe, το οποίο χωρίς εγγραφή δίνει την δυνατότητα αυτή. Χωρίς εγγραφή μπορείτε να ανεβάσετε μέχρι 25 φωτογραφίες, ενώ μπορείτε να ανεβάσετε περισσότερες, εάν εγγραφείτε.

Φωτογραφίες σαν μωσαϊκό με Picartia

Θα έχετε συναντήσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες ή πίνακες που έχουν επεξεργαστεί να φαίνονται σαν μωσαϊκό, όπου κάθε ψηφίδα του μωσαϊκού αντιστοιχεί σε μια φωτογραφία ή έναν πίνακα. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε το δικό σας μωσαϊκό με το Picartia.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή.
1. Μεταφορτώνετε τη φωτογραφία της αρεσκείας σας.
2. Διαλέγετε την γκαλερί, πχ, παπαγάλοι, μωράκια, πίνακες κ.ά.
3. Γίνεται η επεξεργασία της εικόνας.
4. Σας αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ένας κωδικός, με τον οποίο μπορείτε να μεταφορτώσετε την έτοιμη εικόνα.

Δείτε ένα παράδειγμα. Διάλεξα μία φωτογραφία με μπαλόνια και γκαλερί πίνακες ζωγραφικής.
αρχική εικόνα

μωσαϊκό

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς βρίσκω Έλληνες συνεργάτες στο eTwinning

Φέτος για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στπ eTwinning διασχολικής συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο. Πώς μπορούμε να βρούμε συνεργάτες, και συγκεκριμένα συνεργάτες στην Ελλάδα, μας περιγράφει η Ειρήνη Πατεράκη στο ακόλουθο βίντεο.


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

fakebook

Το ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Πώς μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε αυτήν την εξοικείωση των μαθητών μας με τα κοινωνικά δίκτυα στο μάθημά μας;

Η cooltools διαθέτει ένα web 2.0 tool,  το οποίο ονομάζει fakebook, με το οποίο οι μαθητές μπορούν να φτιάξουν ψεύτικα προφίλ ανθρώπων, χωρίς ωστόσο  να μπαίνουν σε αληθινή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.


Μπορεί το εργαλείο αυτό να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα μαθήματα, πχ για βιογραφίες λογοτεχνών, ιστορικών προσώπων, επιστημόνων κ.ο.κ. Οι μαθητές ζητείται να ερευνήσουν, ώστε να βρουν τα ζητούμενα στοιχεία και να τα εισάγουν στο λογισμικό.


Υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσουν ακόμα και σχόλια που  κάνουν άλλες προσωπικότητες, σύγχρονες του προσώπου που επέλεξαν. Δείτε το παράδειγμα με την Κλεοπάτρα, όπου υάρχουν σχόλια του Μάρκου Αντώνιου.




Μεταφραστής ευρωπαϊκών γλωσσών

21 Σεπτεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα της Ειρήνης και 26 Σεπτεμβρίου η ημέρα, που είναι αφιερωμένη στις ευρωπαϊκές γλώσσες. Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες για την τάξη, αλλά μία δραστηριότητα που συνδυάζει εργαλεία web 2.0 και τις δύο παγκόσμιες ημέρες μαζί, είναι η χρήση του μεταφραστή ευρωπαίκών γλωσσών.

Πρόκειται για έναν διαδρστικό χάρτη και έναν μεταφραστή. Αφού εισάγετε την λέξη που θέλετε, εμφανίζεται πάνω στο χάρτη, ακριβώς πάνω στις χώρες και στις γλώσσες στις οποίες ομιλείται.

Μπορούμε να γράψουμε την αγγλική λέξη "peace" και να πάρουμε την εξής εικόνα ως αποτέλεσμα.



Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Δημιουργία ημερολογίων

Τώρα που ξεκινά η σχολική χρονιά μαθητές και δάσκαλοι είναι σε αναζήτηση ημερολογίων που θα τους βοηθήσουν να οργανώσουν καλύτερα τη χρονιά τους.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε έυκολα ημερολόγια με το λογισμικό excell, όμως ακόμα πιο εύκολο είναι να δημιουργήσουμε ημερολόγια με κάποιο διαδικτυακό εργαλείο.

Με το calendarlabs μπορεί κανείς να δημιουργήσει ημερολόγιο για έναν μέχρι 48 μήνες καθώς και για μια ολόκληρη χρονιά. Εκτυπώνεται πολύ εύκολα και μεταφορτώνεται, αν θέλετε να το αποθηκεύσετε.



Πολύ χρηστικά εκτυπώσιμα ημερολόγια θα βρείτε στο http://www.printablecalendar.ca/


Σχολικό ημερολόγιο 2014-2015

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

wikiwand

Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει την wikipedia, για να ψάξουμε κάποιον όρο, να βρούμε πληροφορίες ή εικόνες να ενσωματώσουμε σε κάποια εργασία. Το wikiwand είναι μία επέκταση για το google chrome, η οποία αφού την εγκαταστήσετε, σαν μαγικό ραβδί, μεταμορφώνει τις αναρτήσεις της γνωστής εκγυκλοπαίδειας σε ελκυστικές αναρτήσεις.