Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Βίντεοκουίζ, 3 εργαλεία

Πολλές φορές χρειάζεται να δείξουμε στην τάξη μας ένα βίντεο, αλλά θα θέλαμε οι ερωτήσεις που θα θέσουμε και οι δραστηριότητες να είναι ενσωματωμένες στο βίντεο. Υπάρχουν πολλά εργαλεία γι'αυτήν την δουλειά.


1. TedEd
Μπείτε στη σελίδα του ed.ted και εγγραφείτε. Για να δημιουργήσετε διαδραστικό βίντεο πατήστε <create lesson>
Στην καρτέλα που ανοίγει εισάγετε τον υπερσύνδεσμο προς το βίντεο που θέλετε. Επιλέγετε το βίντεο και συνεχίζετε. Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε τις δραστηριότητες που επιθυμείτε.
Δημιουργείτε τα ερωτήματα που εσείς θέλετε και στη συνέχεια δημοσιεύετε την βιντεοάσκηση, είτε δίνοντας στους μαθητές απευθείας τον υπερσύνδεσμο, στο δικό μου παράδειγμα είναι http://ed.ted.com/on/C8U4GO5W, είτε να διαμοιράσετε σε κοινωνικά δίκτυα.


2. playposit (πρώην educanon)
To Playposit είναι παραπάνω από εργαλείο για διαδραστικές ασκήσεις, είναι περισσότερο μία πλατφόρμα. Μπορείτε να προσθέσετε μαθητές ή και τάξεις. Για να δημιουργήσετε βιντεοάσκηση πατάτε πάνω στο <design video bulb>
Εισάγετε τον υπερσύνδεσμο προς το βίντεο και στη συνέχεια εισάγετε και τις μεταπληροφορίες που σας ζητούνται: α) τάξη, β) αντικείμενο, γ) μάθημα. Το καλό με αυτό το εργαλείο είναι ότι μπορείτε και να περικόψετε το βίντεο, κρατώντας μόνο το κομμάτι που σας ενδιαφέρει.


Όταν συναντήσετε στο βίντο σο σημείο όπου θέλετε να προσθέσετε δραστηριότητα πατήστε κάτω δεξιά στο <add question>
Οι επιλογές σε δραστηριότητες που έχετε είναι τρεις ελεύθερες. Οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και διάλειμμα αναθεώρησης, όπου θέτετε ένα γενικό ερώτημα για την έως εκείνο το σημείο προβολή. Όλες οι άλλες επιλογές δυστυχώς είναι με πληρωμή. Δείτε την καρτέλα που ανοίγει.







3. Vizia
Το Vizia είναι πολύ απλό στη χρήση του. Αφού κάνετε την εγγραφή, εισάγετε απλά τον υπερσύνδεσμο του βίντεο που σας ενδιαφέρει και πατήστε <continue>
Στο σημείο που θέλετε να εισάγετε δραστηριότητα βάζετε τον κέρσορα και εμφανίζεται ένα μικρό παράθυρο διαλόγου. 
Οι ερωτήσεις που μπορείτε να προσθέσετε μπορεί να είναι τύπου κουίζ, δηλαδή με μία σωστή απάντηση, δημοσκόπησης, όπου ο καθένας απαντάει ότι θέλει και μετά υπάρχουν στατιστικά, ανοιχτού τύπου και ανάθεση εργασίας. Αν ενεργοποιήσετε την επιλογή Gate Video θα πρέπει οι συμμετέχοντες να καταχωρίσουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση προτού απαντήσουν. Τις απαντήσεις μπορείτε μετά να τις αξιολογήσετε σε ένα google πίνακα τύπου excel.
Υπάρχει κώδικας ενσωμάτωσης για moodle, blog ή website, αλλά μπορείτε απλά να στείλετε τον υπερσύνδεσμο στους μαθητές σας.




Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Μεταφορά μεγάλων αρχείων

Πολλές φορές θέλουμε να στείλουμε κάποιο μεγάλο σε μέγεθος αρχείο, πχ φωτογραφίες ή βίντεο και δεν μπορούμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διότι υπερβαίνουμε το όριο.

Θα προτείνουμε εδώ μερικές λύσεις, ώστε να μπορείτε να διαμοιράσετε και μεγάλα αρχεία με τους συναδέλφους ή και τους μαθητές σας.

1. Google drive
Δωρεάν χώρος αποθήκευσης : 15GB
Μια διαδεδομένη λύση είναι να ανεβάσετε το αρχείο ή τα αρχεία στο google drive σας και να στείλετε μετά τον υπερσύνδεσμο.
Αφού μπείτε στο drive σας, επιλέγετε είτε ένα από τα υπάρχοντα αρχεία ή πατάτε πάνω στο μπλέ κουμπί <ΝΕΟ> για να μεταφορτώσετε κάποιο αρχείο ή αρχεία από τον υπολογιστή σας.
Μόλις μεταφορτωθεί το αρχείο, μπορείτε να το μοιραστείτε πατώντας πάνω δεξιά στην οθόνη πάνω στο <κοινή χρήση>. Θα ανοίξει το κάτω αναδυόμενο παράθυρο. Και θα επιλέξετε είτε συγκεκριμένο κοινό, εισάγοντας τις διευθύνσεις των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων των παραληπτών είτε θα δημιουργήσετε έναν υπερσύνδεσμο με τον οποίο θα μπορεί να μπει ο καθένας που διαθέτει τον υπερσύνδεσμο και να δει ή να κατεβάσει το αρχείο


2. Microsoft Onedrive
Δωρεάν χώρος αποθήκευσης : 5GB
Η ίδια με την παραπάνω λογική ισχύει και με το onedrive της Microsoft. 5 GB ελεύθερος χώρος αποθήκευσης στο cloud για σας, αφού κάνετε την εγγραφή. Ο χώρος είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν της Google drive που παρέχει ελεύθερα 15 GB για τους χρήστες της.
Η φιλοσοφία είναι η ίδια. Μεταφορτώνετε το αρχείο ή τα αρχεία στο cloud της Microsoft και ρυθμίζετε τα δικαιώματα.

Πατώντας <Λήψη υπερσύνδεσης> σας δίνεται ο υπερσύνδεσμος που οδηγεί στο αρχείο σας και μπορείτε να τον μεταβιβάσετε αντιγράφοντάς τον απλά.
Πατώντας <Αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου> εισάγετε την διεύθυνση του παραλήπτη ώστε να πάρει την πρόσκληση για το αρχείο σας.

3. Dropbox
Δωρεάν χώρος αποθήκευσης : 2GB
Η τρίτη λύση είναι το dropbox.
Η dropbox παρέχει τον λιγότερο ελεύθερο χώρο, αλλά δίνει τη δυνατότητα αύξησης χώρου με διάφορους τρόπους, πχ αν συστήσεις το dropbox σε κάποιον γνωστό σου.
Η φιλοσοφία είναι ίδια με τα δύο προηγούμενα εργαλεία. Μεταφορτώνετε ένα αρχείο ή έναν φάκελο από τον υπολογιστή σας και μοιράζεστε μετά τον υπερσύνδεσμο με τους συνεργάτες σας.

4.  JustBeamIt
Αν η κοινή χρήση του αρχείου είναι να γίνει μία μοναδική φορά, τότε μία πολύ γρήγορη και εύκολη λύση είναι το justbeamit.
Τραβάτε το αρχείο που θέλετε πάνω στην επιφάνεια εργασίας της εφαρμογής ή πατάτε το αλεξίπτωτο για να επιλέξετε από τον δίσκο σας.



Αφού επιλέξετε το αρχείο σας, στιγμιαία δημιουργείται ένας υπερσύνδεσμος και ένα QR-Code, τα οποία όμως είναι για μία μοναδική χρήση! Αντιγράφετε τον υπερσύνδεσμο και τον στέλνετε στον συνδεργάτη σας ή αντιγράφετε το εικονίδιο του κώδικά άμεσης ανταπόκρισης και τον επικολλάτε πχ σε ένα φύλλο εργασίας ή το αποστέλλετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. 



 Ο παραλήπτης μπορεί άμεσα να κατεβάσει το αρχείο στον δικό του υπολογιστή.

Το πλεονέκτημα του JustbeamIt είναι η ταχύτητα διεκπεραίωσης. ο αρχείο ωστόσο δεν μένει κάπου αποθηκευμένο και δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί ο ίδιος υπερσύνδεσμος.

5. WeTransfer
Η λύση της εφαρμογής Wetransfer μοιάζει αρκετά με την προηγούμενη.
1. Προσθέτετε το αρχείο, που θέλετε να μεταφορτώσετε. 2. Εισάγετε την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη και 3. εισάγετε και τη δική σας διεύθυνση, 4. εισάγετε ένα μήνυμα για τον παραλήπτη, εάν θέλετε και τέλος 5. πατάτε <send>  για να γίνει η αποστολή.
Μπορείτε να αποστείλετε τον σύνδεσμο σε μέχρι 20 παραλήπτες. Η αποστολή μπορεί να γίνει είτε ως υπερσύνδεσμος είτε ως αρχείο. Μοναδικό μειονέκτημα είναι η μεγαλύτερη διάρκεια μεταφόρτωσης που απαιτείται. Πλεονέκτημα το πολύ μεγάλο μέγεθος των αρχείων που μπορούν να διαμοιραστούν.

Την άλλη φορά που θα πρέπει να στείλετε ένα μεγάλο αρχείο σε κάποιον, μην ψάχνετε πολύ. Μία από τις παραπάνω λύσεις θα σας εξυπηρετήσει σίγουρα. Εσείς μόνο θα αποφασίσετε, ποια λύση σας βολεύει.






Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Sharalike - Παρουσιάσεις

Δημιουργήστε εύκολα παρουσιάσεις με το sharalike. Ψάχνοντας να φτιάξω ένα βίντεο με εικόνες για τη γιορτή του Πολυτεχνείου βρήκα το sharalike, που είναι διαθέσιμο για android, ios και pc. Κατέβασα την εφαρμογή δωρεάν στο λάπτοπ και αμέσως ξεκίνησα να φτιάχνω τη δική μου παρουσίαση online.
Πάτησα το <create an album>

Στο παράθυρο που αναδύεται έγραψα τον τίτλο του άλμπουμ και πάτησα <choose files> για να επιλέξω τις εικόνες. Είναι ένα πρόγραμμα απλό, όπου εισαγάγεις τις εικόνες που θέλεις από τον υπολογιστή σου. Επέλεξα τις εικόνες που ήθελα και πάτησα <upload> για να τις ανεβάσω.
Για να επεξεργαστώ την παρουσίαση, πατώ πάνω στο άλμπουμ και ξεκινώ τις ρυθμίσεις. Οι μεταβάσεις μεταξύ των διαφανειών ρυθμίζονται από το <Style>. Εγώ επέλεξα λόγω περίστασης το πιο απλό, το <flip>.
Στη συνέχεια επέλεξα ακριβώς από κάτω την ταχύτητα των μεταβάσεων από τη μία διαφάνεια στην άλλη.

Μπορούσα να διαλέξω από τα υπάρχοντα μουσικα θέματα ή να ψάξω στη μεγάλη βιβλιοθήκη του Spotify,  όμως εγώ επέλεξα να ανεβάσω ένα τραγούδι που να έχει σχέση με τις διαφάνειές μου. Στην προκειμένη περίπτωση επέλεξα μία διασκευή από τους Κόζα Μόστρα του "Λεβέντη" του Μίκη Θεοδωράκη.

Τέλος αποθήκευσα το έργο μου και για να το μοιραστώ μαζί σας επέλεξα κάτω αριστερά τον κώδικα ενσωμάτωσης, ενώ μπορούσα να το στείλω στο facebook, twitter, email ή απλά να σας δώσω τον υπερσύνδεσμο.




Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ελεύθερες εικόνες CC0

Πολλές φορές ψάχνουμε εικόνες για μια εργασία ή μία παρουσίαση. Πού θα βρούμε φωτογραφίες να χρησιμοποιήσουμε;
Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε εικόνες, οι οποίες διατίθενται ελεύθερα για επαναχρησιμοποίηση ή και για τροποποίηση. Ένα γνωστό αποθετήριο εικόνων είναι το pixabay
Στο pixabay μπορείτε να αναζητήσετε βάσει θέματος την εικόνα που θέλετε. Εγώ εισήγαγα στο πεδίο την λέξη "migrants"
© pixabay
Στη συνέχεια επισκέφτηκα το αποθετήριο εικόνων The blue diamond. Εδώ επέλεξα από μία λίστα με όρους
Η έρευνα επέστρεψε το κάτω αποτέλεσμα.
© thebluediamondgallery



Δείτε και την παρακάτω λίστα

1.    http://bilder.tibs.at/index.php
2.    flickr
3.    wikimedia
4.    free digital photos
5.    free images
6.    morguefile
7.    stockfree images
8.    free foto
9.    pixabay
10.  dreamstime
11.  unrestricted stock
12.  deviantart
14.  foter
18.  gallery hd
20.  ookaboo


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Χάρτες

Πολλές φορές σε διαχολικά, διακρατικά προγράμματα, όπως πχ το eTwinning χρειάζεται η δημιουργία ενός χάρτη, λόγου χάρη του χάρτη των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Ένα πολύ εύχρηστο και εύκολο εργαλείο για τη δημιουργία χαρτών είναι το travbuddy. Επιλέγετε τις χώρες που θέλετε να έχει ο χάρτης σας και δημιουργείτε τον χάρτη.
Πατήστε <Δημιουργία χάρτη> και ο χάρτης σας είναι έτοιμος!
Επιλέξτε το μέγεθος που θέλετε και είτε αντιγράψτε, είτε αποθηκεύστε, είτε αντιγράψτε τον κώδικα ενσωμάτωσης για να ενσωματώσετε τον χάρτη στο ιστολόγιό σας.



Βιντεοκλήσεις



Δουλεύοντας με τους μαθητές σας πάνω σε διάφορα πρότζεκτ, γίνεται γρήγορα αντιληπτό ότι και η εξ αποστάσεως συνεργασία μεταξύ των μαθητών είναι αρκετά σημαντική.
Ένα εργαλείο που θα σας λύσει τα χέρια είναι το oovoo. To oovoo είναι μια πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης, όπου μπορεί να γίνει δωρεάν βιντεοκλήση για 12 άτομα ταυτόχρονα. Μπορείτε να μοιραστείτε οθόνες με τους συνομιλητές σας και να μαγνητοσκοπήσετε 5 λεπτά της συνεδρίας και να μεταφορτώσετε αυτά τα βιντεάκια στο youtube.
Αφού κατεβάσετε την εφαρμογή και την εγκαταστήσετε, ψάξτε να βρείτε φίλους που να έχουν την εφαρμογή σε facebook και twitter.