Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Εννοιολογικός χάρτης coggle


Ένας εννοιολογικός χάρτης είναι ένα διάγραμμα, που απεικονίζει γραφικά τη συσχέτιση μεταξύ διαφόρων εννοιών. Οι εννοιολογικοί χάρτες παρέχουν τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες να μάθουν πιο αποτελεσματικά, βοηθώντας τους να κατανοήσουν και να οργανώσουν το διδακτικό αντικείμενο, να αποθηκεύσουν τις νέες γνώσεις και να ανατρέχουν σ’ αυτές ευκολότερα.

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εννοιλογικοί χάρτες μέσα στην τάξη;

- κατασκευή εννοιολογικού χάρτη από τους ίδιους τους μαθητές σε συνεργασία

- διόρθωση από τους μαθητές κάποιου εννοιολογικού χάρτη δοσμένου από τον διδάσκοντα

- επέκταση από τους μαθητές ενός δοσμένου χάρτη

- συμπλήρωση από τους μαθητές ενός ημισυμπληρωμένου εννοιολογικού χάρτη

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία για την κατασκευή εννοιολογικών χαρτών.  Ένα από αυτά είναι το coggle που είναι αρκετά απλό στη χρήση του.
Αφού εγγραφείτε στην δωρεάν έκδοση, πατήστε <create diagram> για να δημιουργήσετε τον δικό σας χάρτη. 
Υπάρχει η δυνατότητα ταυτόσχρονης συνεργασίας περισσότερων ατόμων στη δημιουργία του χάρτη.


Γράφετε τον κεντρικό τίτλο στο πλαίσιο που εμφανίζεται και πατάτε τα βελάκια που υπάρχουν γύρω από το πλαίσιο για να προσθέσετε κλάδους.


Για να επεξεργαστείτε μία πληροφορία, κάνετε δεξί κλικ πάνω στο στοιχείο και τροποποιείτε.



Μπορείτε να διαμοιράσετε τον πίνακα σε κοινωνικά δίκτυα ,να το στείλετε με ηλ ταχυδρομείο, αλλά και να αντιγράψετε τον κώδικα ενωμάτωσης και να το βάλετε σε ένα ιστολόγιο ή μια ιστοσελίδα, όπως κάνω παρακάτω εγώ.





Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ηχογράφηση στον υπολογιστή

Κάποιες φορές χρειάζεται να ηχογραφήσετε τη φωνή σας, πχ για μια παρουσίαση ή για μία άσκηση ακουστικής κατανόησης. Είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό μέσα από τα ίδια τα windows που έχει ο υπολογιστής σας.
Από το μενού <Έναρξη> πηγαίνετε στην <Αναζήτηση> και πληκτρολογείτε "soundrecorder". Στην οθόνη σας εμφανίζεται ένα μικρό παράθυρο διαλόγου, που είναι ο εγγραφέας φωνής.
Τα δικά μου windows είναι στα γερμανικά, στα δικά σας αν είναι στα αγγλικά, θα πατήσετε:
<start recording>  ή ελληνικά <ξεκινήστε την εγγραφή>. Μόλις τελειώσετε, σταματάτε την εγγραφη και αποθηκεύετε το αρχείο wma στον αποθηκευτικό σας χώρο.
Εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ως mp3 αρχείο, μπορείτε να το κάνετε εύκολα με έναν μετατροπέα ακουστικών αρχείων, όπως πχ το convertio.

Επιλέγετε το αρχείο που δημιουργήσατε από τον αποθηκευτικό σας χώρο και πατάτε το <convert>. Αποθηκεύστε το αρχείο ΜΡ3 που δημιουργείται και πάλι στον αποθηκευτικό σας χώρο.  Δεν θα σβηστεί το προηγούμενο αρχείο σας, ακόμα κι αν διατηρήσετε το ίδιο όνομα αρχείου, μια και η επέκταση είναι διαφορετική.